Меню
Каталог
Про нас Портфоліо Замовлення Новини Статті Контакти

Проєктування їдальні військової частини: що необхідно купити

Жодна точка харчування не обходиться без якісного, професійного обладнання. Особливо, якщо йдеться про солдатську їдальню, від оснащення і якості техніки в якій залежить харчування особового складу. А те, яким має бути обладнання для цього типу закладу харчування, і що варто купити, ми розповімо в цій статті.

Загальні вимоги до облаштування їдальні при військовій частині




Забезпечення солдатських їдалень технікою, необхідним обладнанням і приладами сьогодні регламентується указом від 2016 року, що визначає тип обладнання, його кількість, техніку безпеки та особливості експлуатації.

Армійська їдальня повинна мати такі типи обладнання:

  • Механічне: кухонні комбайни, машини для обробки овочів, риби, м'яса, м'ясорубки, овочерізки, картоплечистки, тістоміси, хліборізки, посудомийні машини;
  • Теплове: газові або електричні плити, парові установки, казани, автоклави, пательні, фритюрниці, шафи для випічки та запікання, марміти;
  • Холодильне: промислові, професійні холодильники, холодильні камери, охолоджувальні ємності та поверхні;
  • Немеханічне: столи, стелажі, полиці та інші вироби для зручності експлуатації кухонної зони;
  • Вимірювальні прилади: настільні, товарні, електричні та інші типи ваг.

А якщо вам необхідне проєктування їдальні військової частини або ви хочете купити відповідне обладнання – зверніться до компанії DSTO. Ми гарантуємо якісну підготовку та виконання робіт, з якими ви можете ознайомитися в нашому портфоліо.

Приклад розроботки проєкта солдатської їдальні

Проект розміщення обладнання з його експлікацією покажемо на прикладі запиту на оснащення їдальні для організації харчівання 1000 військових, який ми успішно реалізували.



Площа виробничих приміщень складає 120 м2. Є поділ на цехи. Надано розміри та прив'язки до комунікацій, які вже є на об'єкті і не підлягають зміні. Такий варіант проектування складніший, оскільки зобов'язує дотримуватися зональності, заданої магістралями, вздовж яких подається вода, прокладена каналізація та силові кабелі; за якими вентилюються цехи. Бюджет проекту невеликий, тож серед теплового обладнання не буде пароконвектомату. Теплове обладнання розміщується островом, оскільки дозволяють розміри цеху, і до того ж, центром виведені необхідні комунікації. Визначаємо достатнім десять конфорок для електроплит (5, 4) для варіння компотів, соусів, смаження млинців, оладок, сирників. Плити ставимо обидві з духовою шафою, щоб мати її в запасі у разі поломки жарочних шаф. Поряд з плитами логічно розміщуємо перекидні сковороди (2, 3) для смаження/тушіння других страв (котлети, тюфтелі, відбивні, битки, рагу, соте). Котли стравоварильні (1) визначаємо об'ємом 250 літрів 2 шт з розрахунку одноразового завантаження одного котла для приготування першої страви та гарнірів (прибл. 1000 порцій за одне завантаження). Розміщуємо котли паралельним островом, щоб розосередити процеси теплової обробки. При острівному розташуванні устаткування обов'язкові допоміжні столи (7, 6). Їх ставимо так, щоб з кожної теплової одиниці був доступ до стільниці. Лінію стін заповнюємо столами та мийками (12, 13, 15). Де дозволяє відсутність вікон, навішуємо полиці (16). По стіні, де є підведення 380 В, ставимо жарочні шафи (11). В ідеалі вони повинні стояти поряд з ділянкою формування виробів з тіста, тому що в основному будуть служити саме для випічки, але комунікації зобов'язують рознести випічну ділянку по різних стінах. З іншого боку, таким розташуванням ми спрощуємо протягування повітроводу до витяжок: у гарячому цеху він матиме одну гілку. Максимально близько до шаф розміщуємо тістоміс (18), столи (14) і мийку (15), холодильну шафу (17), шпильки (10) - зону випічної ділянки. Все теплове обладнання накриваємо витяжками (8, 9, 48). Зону холодного цеху розміщуємо максимально близько до вікна видачі та до овочевого цеху. Оснащення: овочерізка (25), шафа холодильна (24), стіл (13), полиця навісна (16). У овочевому цеху маємо машину для очищення овочів (28), глибоку мийку для їх обробки (27), обробний стіл (14), підтоварник для зберігання продукції (26), містку холодильну шафу (17). М'ясо-рибний цех має дві лінії вздовж стін: для обробки м'яса, з м'ясорубкою (31), обробним столом (12) і глибокою мийкою (29), колодою для розрубу (32), холодильною шафою (17), і для обробки риби ( стіл 13, мийка 29, шафа холодильна 24). Камера складського зберігання складається з посилених стелажів (36), ряду морозильних скринь (35) та шафи (34), підтоварників (26). У стіні, що межує із залом прийому їжі, є вікно видачі, через яке відбувається роздача страв, що підвозяться в ємностях за допомогою сервірувальних візків (19). На столах 21 та 22 відбувається порціонування страв. Готова порція розміщується у тому числі на полиці-надбудові столу 21. Хліб у нарізаному вигляді зберігається у шафах 23. Після прийому їжі таці з брудним посудом складаються на візки 47, і на них посуд транспортується в мийну. Компанування мийної столового посуду - класичне: виходячи з руху потоку брудного посуду, розміщуємо бак для відходів (33), стіл накопичення брудного посуду (39), стіл з отвором для скидання відходів (40), мийку із зачепом (42), стіл для чистого посуду (43), здвоєні стелажі для сушіння (44), допоміжний стелаж для зберігання посуду (22). Мийна столового посуду межує з мийною кухонного посуду, яка в свою чергу суміжна з гарячим цехом через вікно і дверний отвір. У мийній кухонного посуду розташовані баки для відходів (33), стіл накопичення брудного посуду (46), трьохсекційна глибока мийка (45), стелажі для зберігання чистого посуду (22).




Види обладнання для солдатських їдалень

Для солдатської їдальні сьогодні знадобиться таке професійне і промислове обладнання:

  • Технологічне: до цієї категорії належать безпосередньо вироби, створені для приготування їжі, зберігання продуктів і заготовок. Найширша категорія товарів, куди належить теплове, холодильне і нейтральне обладнання;
  • Виставкове: техніка для експонування, яка встановлюється в зоні обіду. Використовується для видачі та роздачі вже готової продукції. Сюди належать стійки, лінії роздачі, шведські столи та інші варіанти;
  • Мийне: до цієї категорії відносять усі види техніки, здатної забезпечити гігієну не тільки рукам кухаря, а й продуктам. Сюди включають мийні столи і ванни, посудомийні машини.

Сформувати повний список кухонного обладнання для їдальні можна, якщо врахувати особливості масштабу, поточний бюджет, кількість людей та інші нюанси.

Перелік нейтрального обладнання для солдатської їдальні

Проєктування їдальні військової частини містить необхідність підбору такого типу обладнання, як нейтральне. Його часто називають додатковим або допоміжним, але попри це воно відіграє важливу роль у забезпеченні комфорту кухонних справ.

Нейтральне обладнання створене для забезпечення гігієнічності роботи з продуктами, піклується про безпеку процесу готування, може належати до будь-якого типу – обробного, демонстраційного або мийного.

Список обладнання для їдальні нейтрального типу охоплює:

  1. Лінії роздачі для їдальні, що забезпечують швидкий доступ до будь-якої їжі на вибір.
  2. Мийні ванни і раковини, що забезпечують гігієну на кухні.
  3. Виробничі столи для нарізки, оброблення, рубання, шинкування та інших потреб.
  4. Стелажі для зберігання продуктів, які не потребують тепла або холоду.
  5. Стійки для сушіння посуду після його безпосереднього миття.
  6. Витяжки, що дають змогу очистити повітря від гару, жиру і пилу.
  7. Сміттєві баки і столи для збору сміття і виробничих відходів.
  8. Візки, прилавки, марміти та інші види обладнання.

Перед тим, як купити нейтральне обладнання для солдатської їдальні, зверніть увагу не тільки на ціну, а й на габарити виробів. Переконайтеся в тому, що на кухні достатньо вільного місця, щоб умістити всі підібрані варіанти техніки, або ж відмовтеся від частини на користь більш технологічних, але малогабаритних виробів.

Теплове та холодильне обладнання для їдальні військової частини




Під час проєктування солдатської їдальні необхідно замислитися над її оснащенням спеціалізованим тепловим і холодильним обладнанням, що подбає про розігрівання або заморожування продуктів.

Армійська їдальня повинна містити таке теплове та холодильне обладнання:

  1. Печі та плити: грилі, вироби для випікання, духові шафи, електричні плити.
  2. Шафи: пекарські, для обсмажування продуктів і приготування здоби.
  3. Котли: обладнані парогенератором, мають зручну варильну поверхню.
  4. Холодильники: холодильні шафи та інше обладнання для заморозки продуктів.
  5. Столи: не тільки для оброблення, а й морозильні, що охолоджують їжу.

Ціна обладнання для їдальні в цій категорії залежатиме від потужності, особливостей і функціоналу виробів. Перш ніж купити техніку, пам'ятайте: якщо більші її габарити і можливості – то дорожчою вона може бути.

Технологічне обладнання для солдатської їдальні

Технологічне обладнання для їдальні в армії – широкий перелік виробів, які використовуються під час конкретних процесів та етапів оброблення, приготування або заморожування продуктів.

Під час проєктування солдатської їдальні необхідно враховувати важливість такого обладнання, як:

  1. Овочечисток, пристроїв для різання, шинкування та оперативного оброблення овочів.
  2. М'ясорубок, виробів, здатних приготувати фарш, котлети, рибні та м'ясні напівфабрикати.
  3. Машин для замішування тіста, підготовки здоби і хліба до випікання.
  4. Картоплечисток, що забезпечують очищення бульб у великих масштабах.
  5. Посудомийних машин, раковин та інших пристроїв, що підтримують чистоту на кухні і підходять для миття продуктів.


Підбиваючи підсумок, необхідно зазначити, що купити обладнання для їдальні та кухні в армію – значить зробити внесок в істотне полегшення кулінарного процесу і армійського побуту. Завдяки правильно підібраній техніці здійснюється забезпечення військовослужбовців належними продуктами харчування і урізноманітнюється раціон.

close
Якщо ви не знаходите товар, перейдіть у каталозі в потрібну вам категорію та скористайтесь фільтром підбору параметрів. Або зв'яжіться з менеджерами для консультації.