Для будь-якого підприємства громадського харчування питання, як довше зберегти свіжими продуктові запаси і готові продукти, незмінно залишається одним з найактуальніших. Тому для будь-якої професійної кухні, будь то маленьке тематичне кафе або величезна їдальня, холодильне обладнання з нержавіючої сталі має бути підібрано правильно і безпомилково. З проблемами такого вибору стикається кожен, хто відкриває новий заклад в сфері громадського харчування. Холодильне промислове обладнання для їдальні або ресторану на ринку України представлено у великому асортименті - безліч виробників, товари в різних цінових категоріях (як бюджетні, так і елітні), універсальні рішення і вузькоспеціалізовані, "заточені" під конкретні вимоги і певні умови експлуатації - вітрини для риби , наприклад. У продажу можна знайти не тільки нову, але і б \ у техніку.
Зрозуміло, відкриваючи бізнес, ресторатори зацікавлені в тому, щоб заощадити, а холодильні столи з нержавійки , вітрини, салат - бари та інше обладнання, завжди було і залишається найбільш витратною статтею витрат. Ринок б \ у обладнання, де ціни в середньому на 50 - 60% нижче, ніж на нові речі, виглядає привабливо, але ризик купити кота в мішку, до того ж навіть без тимчасової гарантії занадто великий. На практиці куди раціональніше купити холодильне промислове обладнання у спеціалізованих компаній з хорошою репутацією, не тільки надають багаторічну гарантію, але і мають власний сервісний центр.
Професійне холодильне обладнання - важливі параметри вибору
Збираючись купити холодильне промислове обладнання для ресторану або їдальні, в першу чергу, ви будете враховувати масштаб підприємства і його реальні потреби (залишаючи певний резерв для розвитку і розширення бізнесу). Відзначимо ключові моменти вибору, кожен з яких має принципово важливе значення .
- Потужність і обсяг камер. Вкрай важливо не допустити помилки в розрахунках ні в ту, ні в іншу сторону. Надлишок обсягу і потужності холодильних шаф або вітрин призведе до перевитрати енергії і зниження рентабельності покупки. Недолік - не дозволить розширити меню, обмежить ваші можливості, постійно буде створювати ризик не виконати замовлення при найменшому збільшенні напливу гостей. Нормальний об'єм холодильних камер повинен перевищувати актуальну потребу в зберіганні продуктів. Потужність і обсяг вибирати варто з урахуванням пікових навантажень.
- Лінія електропостачання. Зверніть особливу увагу на цей фактор, якщо ви орендуєте приміщення для ресторану або їдальні, а не проектуєте новий заклад. Лінія повинна витримувати сумарну потужність всієї техніки, встановленої в закладі.
- Тип обладнання. Яке промислове холодильне обладнання вам потрібно і в якому кількості? Відповідь залежить від масштабів торгових площ і підсобних приміщень, від очікуваного потоку гостей, величини меню ще безлічі чинників. Якщо, наприклад, за день ресторан подає понад 250 страв, в комплект до морозильних і холодильних шаф рекомендується будувати холодильну камеру для централізованого зберігання. Фаст- фудів потрібні красиві і якісні вітрини для салатів. У маленьких кухнях оптимальною холодильною технікою стають охолоджувані столи, які успішно вирішують проблему дефіциту корисної площі.
- Розташування холодильного обладнання на кухні громадського харчування. Є цілий ряд "дрібниць", важливість яких можна оцінити тільки на практиці. Необхідно продумати, в який бік повинні відкриватися дверцята холодильника, наскільки зручно персоналу підходити до нього, чи не створює розстановка техніки проблем з пересуванням по кухні і т. Д. Промислові холодильні шафи для столових повинні розташовуватися якнайдалі від плит і конвектомат , холодильним гірок не місце біля дверних прорізів (особливості конструкції вимагають певних умов роботи).
- Холодоагент і компресор. У сучасному промисловому обладнанні використовуються озонобезпечні холодоагенти, оскільки екологічність залишається ключовим споживчим вимогою. Від компресора ж в умовах професійної кухні, в якій присутня маса всілякого обладнання, потрібна надійність, ефективність (постійна робота в заданому режимі) і помірні або низькі показники шуму.
- Гарантія та обслуговування. З'ясовувати, як і ким буде проводитися гарантійне і післягарантійне обслуговування, слід ще до моменту здійснення покупки. Фахівці категорично не рекомендують заощаджувати на цьому моменті. Регулярність техобслуговування визначає і ефективність роботи техніки і її довговічність.
Дуже велике значення будуть мати також регульовані параметри. Підібрати ідеальний режим для зберігання продуктів допоможе регулятор з найменшим кроком. Для специфічної техніки, такий як винні шафи, наприклад, критично важлива можливість управляти температурою в кожній зоні окремо. Що стосується виробників, то в Києві, як і в віддалених від столиці регіонах, можна купити сьогодні за оптимальними ринковими цінами обладнання від будь-яких вітчизняних, європейських чи азіатських брендів. Традиційно вважається, що продукція італійських, іспанських і німецьких виробників більш надійна, але з урахуванням глобальної економіки і розвитку технологій, при виборі професійного устаткування на перше місце виходить репутація виробника і технічні характеристики агрегату.
Яке промислове холодильне обладнання для ресторанів можна купити в Україні
Сьогодні ресторатори Києва і будь-яких інших міст мають всі можливості, щоб купити професійне обладнання високої якості - шафи, вітрини, гірки, салат - бари з нержавіючої сталі - за вигідними цінами. У каталозі "DSTO", наприклад, можна знайти пропозиції від найдемократичніших за вартістю до техніки екстра - класу, покупці при цьому можуть розраховувати не тільки на високий рівень якості товарів, а й відмінний сервіс - навчання персоналу, гарантія, монтаж.
Розглянемо, які види холодильного професійного обладнання з нержавіючої сталі користуються зростаючим попитом в сучасних закладах громадського харчування:
- Холодильні шафи зі статичної та динамічної системою охолодження. Перший тип призначений, щоб зберігати і демонструвати гостям кондитерські вироби та іншу продукцію, другий - для напоїв. Залежно від режиму робочих камер розрізняють середньотемпературні, низькотемпературні і комбіновані моделі.
- Холодильні столи - промислове обладнання з камерою на кілька секцій і обробній поверхнею. Там, де відчувається дефіцит простору, вони просто незамінні, завдяки своїй компактності, зручності і високої функціональності.
- Вітрини для показу продукції забезпечують ефектну презентацію продуктів харчування. Холодильне промислове обладнання з нержавіючої сталі чудово справляється з цим завданням, граючи роль своєрідної візитівки закладів, формуючи їх позитивний імідж. Правильна презентація багато в чому визначає рівень інтересу аудиторії до асортименту страв, а значить, прибутковість ресторану, кафе або їдальні.
- Салат - бари - різновид охолоджувальної вітрини, призначена щоб тимчасово зберігати і демонструвати салати і закуски, розміщені в гастроємності , захищаючи їх від обвітрювання. Холодильне промислове обладнання такого типу економить час персоналу (і гостей закладу), їжа залишається свіжою і відразу доступна покупцям.
Вибираючи холодильне обладнання слід враховувати специфіку закладу. Якщо для сучасних шкільних їдальнях або демократичних кафе можна купити брендові високоякісні моделі з категорії економічних і недорогих, то власників модних ресторанів напевно зацікавить обладнання декількома класами вище.
Додаткові тонкощі підбору оптимальної моделі для ресторану або їдальні
Щоб не змарнувати жодної зайвої гривні на обладнання для закладу громадського харчування, рекомендується скласти список завдань, виконання яких буде покладено на нього. На ринку знайдеться маса рішень, але вірних буде не так і багато. Орієнтуйтеся при виборі конкретної моделі, перш за все, на такий комплекс чинників:
- габарити приміщення;
- розмір підходів до кухні і підсобках (дверні прорізи, ліфти, пр.);
- періодичність закупівлі продуктів;
- величина потоку клієнтів;
- потреба в тривалому зберіганні продуктів.
Умови на професійній кухні громадського харчування висувають ряд вимог в холодильного обладнання. Наприклад, воно буде відрізнятися високою ергономікою, щоб забезпечити персоналу максимальний комфорт і не перешкоджати вільному руху людей (відсутність виступаючих ручок і подібних деталей).
Устаткування, оснащене системою індикації стану і діагностики - прекрасний вибір, оскільки забезпечує можливість без залучення команди професіоналів визначити причину виниклої проблеми і усунути її.
Функціональність холодильного обладнання - гранично важливий критерій, в чому ви переконаєтеся на практиці вже в перші дні активної експлуатації. Зверніть увагу, різні типи холодильних шаф, шаф, вітрин і салат - барів з нержавіючої сталі обладнані всілякими багаторівневими пристосуваннями. У них можуть бути полички і піддони, решітки, ємності та поглиблення, щоб продукти можна було розміщувати з максимальною зручністю.