Почнемо з того, що робота над проектуванням виробничих цехів - неймовірно цікава. Нам як любителям не просто продавати, а творити, ставати повноцінним учасником процесу, цей вид взаємодії з клієнтами, на такому рівні занурення, приносить щиру насолоду. Коли голі стіни і мертві темні кімнати під твоїм началом, спершу на кресленні, а потім і в реальності перетворюються на кипляче життям виробництво - ну чи це ні задоволення професійних амбіцій і відчуття себе частиною великої важливої справи. Завжди зі здоровою жадібністю ми боремося за можливість стати партнером саме в таких масштабних завданнях. І часто, якщо об'єктивно проходить відбір постачальника, якщо замовник розставляє правильно акценти, у нас це виходить. Хочеться окремо сказати про колег, серед яких велика кількість професіоналів, таких же вдумливих і відповідальних любителів своєї справи, з великим досвідом. На етапі моніторингу за наданим до розстановки кошторисом, до нас часто потрапляють їхні проекти, чого тут приховувати. І крім природного бажання тривіально продати по чужому проекту, виникає і почуття незручності перед колегами, особливо якщо проект ними зроблений безоплатно. Розуміючи обсяг роботи і рівень підготовки інформації, самі неодноразово потрапляючи в такі ситуації зі своїми клієнтами, вважаємо такі ситуації не зовсім коректними. Але реалії ринку не скасуєш. Тому щоб себе не підводити до таких історій, нами вже давно було прийнято рішення надавати тільки в платному форматі подібні консультації. Про вартість послуг нижче. А поки на прикладі завдання з реконструкції їдальні розглянемо алгоритм взаємодії.

У своїй діяльності ми не ставимо завдання запропонувати найдешевшу продукцію. Наша якість, підхід до справи і досвід мають своє цінове вираження, але однозначною є гарантія, що ми запропонуємо краще співвідношення всіх факторів. Попередньо ознайомившись з поставленим завданням, сформуємо якийсь план, за яким можливо було б рухатися.
1. Узгодження розстановки в цехах.
Очевидно, якщо стало питання оновлення виробничих приміщень, то парк обладнання і принцип його розміщення не відповідає новим підходам і вимогам. При опрацюванні розміщення обладнання та меблів, крім санітарних норм, необхідно враховувати ергономіку для персоналу. Симбіоз цих двох правил є пріоритетним.
На що потрібно звернути увагу при затвердженні розстановки:
- все теплове обладнання повинно знаходиться під витяжними парасольками з жировловлювачами;
- у кожному вузлі цеху повинна бути мийна ванна;
- холодильне/морозильне обладнання повинно бути в кожному цеху в достатньому для нього обсязі;
- над робочими поверхнями повинні знаходиться навісні полки.
Всі ці нюанси при їх правильній реалізації додадуть ергономіки, позбавлять персонал від зайвих переміщень по цехах і як слідстивіє позитивно позначаться на робочому процесі.
2. Обговорення комунікацій та підготовка технічного завдання.
Так як об'єкт раніше функціонував, є ряд комунікацій, розташування яких потрібно враховувати при розстановці і по можливості прив'язуватися до них розташуванням обладнання. Незважаючи на це, якщо дотримуватися ряду наших пропозицій щодо зміни розстановки, неминуче з'являться нові точки виведення води і електрики, в т.ч. напругою 380 V. таким чином, при затвердженні розстановки потрібно враховувати технічну можливість прокладки комунікацій у відповідну точку (ухил каналізації, перетин кабелю і т.д.).
3. Кошторис проекту.
Можна зробити висновок, що якщо парк обладнання давно не оновлювався, то він має три основні недоліки:
• енергоємність;
• довгий вихід на робочий режим;
• ручна праця у великому обсязі.
Ми запропонуємо звернути увагу на принципово важливі одиниці обладнання, які є незамінними на сучасній кухні. Крім обладнання вагомою частиною кошторису будуть меблі з нержавіючої сталі. Столи, мийки, повинні відповідати сучасним санітарним нормам, згідно з якими вироби повинні бути виконані з нержавіючої сталі, мати полиці для зберігання інвентарю. Мийні ванни повинні бути зручною висоти експлуатації. Товар на складах повинен зберігатися на підтоварниках. У витяжних парасольках повинні стояти жировловлювачі, які убезпечать витяжну систему від загоряння. У сервізній і мийній потрібно додати стелажі для зберігання посуду.
4. Дизайн-проект залу їдальні.
Наше бачення реконструкції - це не тільки завдання замінити обладнання в цехах, але і концептуально змінити зону роздачі і буфету, осучаснити інтер'єр за рахунок свіжих рішень в обробці елементів. А ми як реалізатори ідеї втілимо його.
5. Визначення вартості робіт
Проект, якщо його розглядати повною мірою, - масштабний, що вимагає великих капіталовкладень і професійного куратора. У ньому повинен бути позначений комплексний підхід до питання. Тенденції останнього часу показують, що над подібного роду проектами потрібно працювати саме за такою схемою, не розпорошуючи свій час на пошуки підрядників по окремих пунктах. З появою всіляких інтернет-магазинів і дрібних виробників якість послуг і пропонованої продукції значно знизилася, спостерігається недобросовісна конкуренція, коли в низькій ціні вуалюється і пересічна спеціалізація. Ми ж своєю презентацією з підкріпленням посилань на реалізовані об'єкти і акцентуємо увагу на великому досвіді і порядному підході до справи.
Виходячи з цього оцінюємо свої послуги:
п. 1, 2, 3 - як правило, не більше 10000 грн.
п 4, якщо в ньому є потреба на даному етапі, - не більше 20000 грн.
У разі виключення будь-яких пунктів за непотрібністю (п 1 і п 2), вартість послуг буде пропорційно переглянута.
Цією статтею ми лише окреслили питання. Ми гнучкі і сліпо не тримаємося за уявні правила. Є випадки індивідуальні, де старі контакти з замовниками дозволяють напевно бути впевненим в його намірі замовити у нас, і тоді ми з радістю і ще більшим азартом робимо всі вищеописані роботи безкоштовно. Є випадки, коли рівень замовника такий, що оплата проекту за факторами бізнес-етики нами не береться. Так що формат взаємодії виберемо в діалозі. Звертайтеся.