Меню
Каталог
Про нас Портфоліо Замовлення Новини Статті Контакти

Як смажать м'ясо на плиті в ресторанах

Уже давно известно, как именно стоит готовить мясо с помощью теплового оборудования для ресторанов, чтобы свести к минимуму количество канцерогенной гари и чада на кухне. Жарка на растительном масле и на электрической конфорке оказалась наиболее подходящим вариантом готовки мяса. Ученые из Норвегии, может, и не занимаются какими-то фундаментальными исследованиями, но, тем не менее, они раскрыли одну важную проблему – сотни миллионов людей ежедневно, используя кухонное оборудование для ресторанов, сталкиваются на кухне с чадом.

Моделируя условия работы поваров, ученые создали типичную для ресторанной кухни атмосферу. При этом был изведен не один десяток килограммов мяса. 17 400-граммовых стейков жарилось на разном тепловом оборудовании для ресторанов, каждый из них обжаривали минимум по 15 минут. В конце концов воздух наполнился характерным запахом и высокой концентрацией всяческих вредных веществ.

Вже давно відомо, як саме варто готувати м'ясо за допомогою теплового обладнання для ресторанів, щоб звести до мінімуму кількість канцерогенної гару і чада на кухні. Жарка на рослинній олії і на електричній конфорці виявилася найбільш підходящим варіантом готування м'яса. Вчені з Норвегії, може, і не займаються якимись фундаментальними дослідженнями, але, тим не менш, вони розкрили одну важливу проблему - сотні мільйонів людей щодня, використовуючи кухонне обладнання для ресторанів, стикаються на кухні з чадом.

Моделюючи умови роботи кухарів, вчені створили типову для ресторанної кухні атмосферу. При цьому був виведений не один десяток кілограмів м'яса. 17 400-грамових стейків смажилося на різному тепловому обладнанні для ресторанів, кожен з них обсмажували мінімум по 15 хвилин. Зрештою повітря наповнилося характерним запахом і високою концентрацією усіляких шкідливих речовин.

Стейки заведено готувати на сильному вогні, а реакції, що відбуваються при підвищеній температурі, змінюють хімічний склад масла, на якому смажиться м'ясо. Вони призводять до того, що в крапельках олії з'являється навіть нафталін, а він у 2002 році був офіційно визнаний Міжнародним агентством дослідження раку потенційним канцерогеном. Також часто в киплячій олії утворюються альдегіди - цілком токсичні речовини, деякі з яких навіть мають мутагенні властивості.



Теплове обладнанні для ресторанів: на чому і як краще смажити?

Найгірші показники при зіставленні станів забруднень повітря були там, де приготування відбувалася на маргарині. Хоча маргарин був не найбільш поганої якості (на основі рапсового, соєвих і пальмових олій, без додавання гідрогенізованих жирів), але його заміна на соєву олію все ж дала кращий результат. Різниця приблизно така ж, як у випадку, якщо замінити газове теплове обладнання для ресторану на електричне.

При використанні електричного обладнання ризик виявився меншим: це стосується застосування і соєвого масла, і маргарину (хоча з маргарином рівень небезпеки був вище).

Під час досліджень основну частину піддослідних складали люди, чия діяльність пов'язана з роботою біля плити, а не ті, хто готує щось на тепловому обладнанні тільки на вікенди.

Маргарин проти масла

Основний акцент був зроблений на здоров'я працівника, а не на шкідливості стейка, яка може залежати від масла і способу обсмажування м'яса. Що стосується маргарину, то варто згадати виступи в 2010-му році Шьяма Колвекара, британського кардіолога, який наполягав на заборону «масляного» виробництва. Він посилався на те, що через надлишок насичених жирів вершкове масло викликає атеросклероз, і, відповідно, якщо замість масла використовувати маргарин, то смертність від серцево-судинних захворювань знизиться. Влада Британії поки ніяк не відреагувала на таку сміливу пропозицію.

close
Якщо ви не знаходите товар, перейдіть у каталозі в потрібну вам категорію та скористайтесь фільтром підбору параметрів. Або зв'яжіться з менеджерами для консультації.