Меню
Каталог
Про нас Портфоліо Замовлення Новини Статті Контакти

Промислові електричні картоплечистки: особливості обладнання

Промислові електричні картоплечистки: особливості обладнання

Більшість виробничих операцій на професійній кухні виконуються машинним способом. Існує безліч різновидів обладнання для їдалень , яке допомагає економити час, скорочувати кількість ручної праці, підвищувати якість обробки продуктів. Одні з найбільш затребуваних машин на професійній кухні - це промислові електричні картоплечистки. Картопля в великих кількостях використовується практично на всіх підприємствах громадського харчування. Це столові великих заводів і фабрик, медичних установ, шкіл, ресторанів, закладів фастфуду та ін. Картоплечистки дозволяють швидко і якісно очищати великі обсяги овочів, тим самим оптимізуючи роботу кухні.


Види промислових електричних картоплечисток і принцип їх дії

Процес очищення картоплі і коренеплодів (буряк і деякі інші види) передбачає зняття верхнього щільного шару - шкірки. У промислових масштабах це роблять тепловим (попередня швидка обробка парою або водою при високій температурі) і механічним способами. Для механічного очищення бульб і коренеплодів використовуються три види промислових електричних картоплечисток:

  • дискові: в якості робочого елемента застосовуються круглі диски з абразивною поверхнею;
  • конусні: абразив розташований на виступаючому конусі, який обертається в центрі робочої камери. За рахунок такої форми площа чистить поверхні і, відповідно, продуктивність агрегату збільшуються;
роликові: картоплечистки стрічкового типу. Вони відносяться до машин безперервної дії. Картопля або коренеплоди пересуваються по стрічці, що складається з обертових роликів з абразивною поверхнею. Застосовуються на великих спеціалізованих підприємствах з виробництва, наприклад, чіпсів.

Одні з найпоширеніших агрегатів, які використовуються на кухнях громадського харчування, - це дискові електричні картоплечистки . Вони являють собою круглі ємності з облицьованими нержавіючої сталлю внутрішніми стінками. Днище робочої камери - це обертається на великій швидкості диск з шорсткою поверхнею. Під час роботи камера щільно закривається, щоб уникнути розбризкування води, випадання картоплі і знятої шкірки.


Принцип роботи електричних картоплечисток досить простий:

  • в робочу камеру завантажуються овочі. Їх кількість розраховують, виходячи з потужності картоплечистки. Перевантажувати агрегат заборонено - це призведе до виходу його з ладу і зниження якості обробки бульб;
  • після запуску двигуна починається обертання диска з абразивною поверхнею під бульбами. У процесі взаємодії з диском верхній шар шкірки стирається;
  • в деяких моделях картоплечисток вода в робочу камеру починає подаватися відразу ж при запуску процесу очищення. Завдяки цьому знята шкірка відразу ж змивається в систему каналізації і не заважає подальшій обробці картоплі. Але є і картоплечистки, промивка овочів в яких здійснюється після завершення процесу очищення;
  • після завершення очищення овочів здійснюється контроль її якості. Якщо воно задовільний, то бульби або коренеплоди вивантажують через спеціальний жолоб або інше пристосування, в камеру засипають нову порцію, процес повторюють.

Кількість очищених овочів за одиницю часу залежить від потужності і продуктивності агрегату. Але, наприклад, звичайні картоплечистки, використовувані на професійних кухнях підприємств громадського харчування, за одну годину можуть очистити 150, 300 і більше кг картоплі або інших овочів. При цьому за один цикл, що триває близько 2-х хвилин, обробляється в середньому 10 кг сировини.




Якість очищення картоплі за допомогою промислових картоплечисток

Якість очищення овочів залежить, в першу чергу, від функціональності електричної картоплечистки. Але є ще один дуже важливий фактор - якість самого картоплі. Він повинен бути досить великим і приблизно однакового розміру, правильної форми, без пошкоджень. Для цього перед завантаженням проводиться сортування сировини, здійснюється вибракування зіпсованих бульб. В іншому випадку вони будуть погано очищатися, розбиватися, а якість виконаної роботи значно знизиться.

Слід також врахувати, що очищення бульб і коренеплодів круглої форми (буряк, ріпа) здійснюється набагато якісніше, ніж, наприклад, моркви. Це пояснюється тим, що морква має конусоподібну форму, відповідно, при обертанні вона може пошкоджуватися, ламатися, погано очищатися, збільшується кількість відходів. Особливо якість обробки знижується, якщо морква довга і невеликого діаметру.

При очищенні картоплі машинним способом видаляється шкірка тільки на виступаючих поверхнях. Повністю обробленим вважається бульба, на якому, крім заглиблень, шкірка зберігається не більше ніж на 2-3 ділянках розміром 1-3 мм. Подальша обробка проводиться вручну - видаляються очі, можливі пошкодження, ділянки шкірки. Незважаючи на необхідність задіяння ручної праці, час підготовки бульб до подальшого використання за допомогою електричних картоплечисток скорочується в десятки разів.

Після очищення бульб і коренеплодів за допомогою електричних картоплечисток їх поверхня стає рівною і гладкою. Це важливо, якщо в подальшому картопля використовується для подрібнення за допомогою промислових овочерізок , приготування цілим або частинами. Готові страви при цьому виглядають красиво.


Як вибрати професійну картоплечистки для підприємства громадського харчування

Чистити картопля вручну на підприємствах громадського харчування - це значить нераціонально витрачати трудові ресурси. Навіть для невеликого кафе чи ресторану можна підібрати підходяще по продуктивності обладнання і значно скоротити час на приготування різних страв. При виборі електричних картоплечисток слід звернути увагу на такі моменти:

  • Пропускна здатність заклади громадського харчування: якщо це столові, які обслуговують великі підприємства, лікарні, навчальні та інші заклади, то на кухнях встановлюються промислові електричні картоплечистки з продуктивністю від 300 і вище кілограмів овочів на годину. Підрахунок середньої кількості використовуваного в щоденному меню картоплі допоможе вибрати агрегат з відповідною потужністю. Промислові картофелечистки електричні з великою продуктивністю також використовуються в цехах з виробництва різних напівфабрикатів з картоплі та інших овочів. У більшості випадків це підлогові моделі на стійких станинах, що підключаються до систем водопостачання і каналізації.
  • Спеціалізація закладу: для використання на кухнях звичайних ресторанів, кафе, невеликих підприємств фастфуду, в яких страви з картоплі не є основними в меню, використовуються, переважно, електричні професійні картоплечистки з продуктивністю до 100 кг на годину (або в середньому 5-10 кг за один цикл). Це можуть бути як підлогові, так і більш компактні настільні моделі. Якщо страв з картоплі відведено основне місце в меню, то вибираються більш потужні професійні картоплечистки.
  • Бренд: на ринку представлена ​​велика кількість промислових і професійних картоплечисток. До вибору обладнання потрібно підходити обдумано, віддаючи перевагу продукції перевірених брендів. Адже від надійності і функціональності обладнання залежить не тільки його довговічність, але і якість обробки сировини. Чи є сенс витрачати гроші на покупку картоплечистки, після якої всі бульби доведеться перечищати вручну? Звичайно ж ні.


Якщо у вас є необхідність купити промислову картоплечистки, то фахівці компанії DSTO допоможуть зробити правильний вибір. Ми врахуємо спеціалізацію вашого закладу, його пропускну здатність, перспективи розвитку і багато інших чинників. Компанія поставляє обладнання для підприємств Києва, Харкова, Одеси, Львова та інших міст України.


Промислові електричні картоплечистки в DSTO: доставка по Україні

Компанія DSTO пропонує промислові електричні картоплечистки виробника «Торгмаш». Вони володіють такими перевагами:

  • дбайлива обробка овочів з малою кількістю відходів;
  • прості і безпечні в експлуатації;
  • якісні і надійні;
  • економічні в плані споживання електроенергії та води;
  • легко очищаються;
  • мають високу потужність і продуктивністю.

У нас можна купити обладнання з доставкою по Харкову, Києву, в Дніпро, Одесу, Львів та інші міста України.
close
Якщо ви не знаходите товар, перейдіть у каталозі в потрібну вам категорію та скористайтесь фільтром підбору параметрів. Або зв'яжіться з менеджерами для консультації.