Повноцінне харчування – це одна з основних умов якісної праці. Місцевість, умови, фінансування, кількість людей – все це фактори, з яких виходять при ухваленні рішення про той чи інший спосіб годувати людей у польових умовах. Їжу можна підвозити до місця дислокації у вже готовому вигляді, можна мати добовий запас і розігрівати його, можна готувати з напівфабрикатних компонентів, можна організувати повноцінний процес приготування їжі. Ми як постачальники обладнання для їдалень – за останній варіант, тому що в інших варіантах наша допомога та продукція вам навряд чи знадобиться. У цій невеликій статті ми поверхово, тезово торкнемося таких аспектів, як принципи компонування, етапність дій, варіанти організації простору подібних об'єктів.
Отже, якщо вибір на користь пересувної кухні вами зроблено і визначено постачальника вагона-модуля, насамперед рекомендуємо продумати підведення комунікацій. Це, здавалося б, не наш список завдань, але вирішення питань постачання кухні електрикою, водою, теплом, свіжим повітрям, вікнами, зрештою, - перше, з чого треба почати. Тут ми точно не спеціалісти, але із суто практичного підходу важливим є мінімізувати наявність таких комунікацій безпосередньо на кухні. Тому, якщо сучасні рішення дозволяють так реалізувати завдання, не потрібно на цьому економити. Визначаємо корисний простір кухні. І далі слідуємо звичній логіці компонування цехів: сира продукція (зберігання, обробка) і видача готової продукції - максимально рознесені по приміщенню, наскільки це можливо. Біля входу швидше за все буде розміщено бак-накопичувач води та електрощиток. Ось десь у цій зоні, близькій до води та до чорного виходу, розміщуємо мийку, стелаж, холодильники для зберігання продуктів. Вагони мають прямокутну форму, тому основну робочу лінію розміщуємо вздовж однієї зі стін. На цій же стіні передбачаємо витяжну парасольку та вент. двигун до парасольки ззовні. Теплова лінія, як правило, складається з плити з духовкою на 4 конфорки і сковороди, що перекидається або, для кухонь з меншою продуктивністю, - з 6-ти конфоркової плити з духовкою. Робочі поверхні – це традиційно столи, в ідеалі з двома полицями та верхніми полицями-надбудовами. Для кухонь з розширеним бюджетом можна виробничий стіл замінити на холодильний, де зручно зберігатиме, наприклад, вже готові салати перед видачею.Видача може бути виконана у вигляді вікна роздачі, або повноцінною лінією роздачі, зі стійкою для приладів, мармітом з верхніми полицями, на яких розміщуємо салати, напої, випічку. З асортиментного ряду це все. А нюанси (розміри, комплектація елемента) – це вже індивідуальний вибір та потреба. Нижче кілька прикладів розміщення обладнання для модульної кухні-їдальні в модулі CN20. До речі, ми запрошуємо до співпраці виробників подібних вагончиків-кухонь та пересувних модулів. При спільному опрацюванні проекту наш з вами клієнт отримає абсолютно оптимальний варіант своєї кухні.
.jpg)
