Від якості технологічного оснащення робочої зони кухні - в даному випадку читаємо «якості плити», залежить дуже багато чого в бізнесі - наповнення меню, смакові якості страв, час їх приготування і швидкість обслуговування, репутація ресторану, рекомендації про кухню ресторану, широта його аудиторії. Цілком очевидно, що від усього перерахованого залежить успіх діяльності ресторатора, як і те, що до підбору плити коштувати підходити з професійної точки зору.
Зайвим буде наводити аргументи на користь промислової плити, обговорюючи теплове обладнання для хоча б середнього ресторану - побутова плита не буде відповідати його вимогам по ряду показників. Тому, перш ніж замовляти промислової плити для кухні стоїть лише одне питання: газова або електрична? Сьогодні вибір не зводиться тільки до цих двох варіантів - на ринку все більших обертів набирає пропозицію придбати індукційну плиту, однак вони поки залишаються найбільш затребуваними і мова піде саме про них.
Газова професійна плита вкрай продуктивна і функціональна, рівно так само, як і електрична у відповідному класі. Обидва типи плит можуть проводитися з чавуну і / або нержавіючої сталі (робоча поверхня з харчової сталі), оснащуватися двома, чотирма або шістьма конфорками і духовкою або конвекционной електричною духовкою. Маючи певні технічні параметри газова промислова плита не поступається електричної, скажімо, в потужності або швидкості нагріву робочої поверхні. Ключовою відмінністю, закладеним в самій назві плити, є джерело її харчування - газ. Щоб ввести в експлуатацію газову плиту, потрібно підвести до приміщення міської магістральний газ або забезпечити балонний газ. На заводах-виробниках жиклери газових плит, як правило, налаштовуються на міський газ, однак в комплект входять форсунки для переналаштування на балонний. Електрична плита, безумовно, має перевагу - легкість введення в експлуатацію, враховуючи, що в планованому приміщенні кухні електрику точно буде. Її досить включити в розетку, щоб отримати повну готовність до роботи. Це стане вигідним, якщо ресторан спроектований як «соло» споруда, з нуля, а не переобладнано в уже існуючій будівлі, до якого підведено газопровід. Встановити електроплиту можна в будь-якому місці, що імпонує власникам майбутніх невеликих закладів - вуличних кафе або фаст-фудів.
Спосіб підключення і харчування плити безпосередньо впливає на витрати по облуговування кухні. З огляду на тарифи на газ, газова плита бачиться часом більш економічним засобом. Зважаючи на це користувач отримує додаткову зручність в експлуатації - можливість залишати плиту включеної на тривалий час. Іноді, це дуже зручно на великій кухні великого ресторану, де вариться, гаситься і смажиться ряд страв в режимі конвеєра. З іншого боку, гарантії блискавичного розігріву, що даються виробниками газових плит, звільняють від необхідності тримати пристрій у включеному стані.
У відповідь на економію газової плити електрична дає більшу зручність у використанні, а саме, зручні форми конфорок під будь-які гастроемкости - круглі, прямокутні або квадратні чавунні або галогенові конфорки, але частіше - суцільна поверхня з незалежними конфорками без будь-яких перепадів висот або разделітелей- осередків, як в газових плитах. Останній варіант із суцільною варильною поверхнею, де лише умовні лінії служать роздільниками зон конфорок - найбільш популярний, тому що дозволяє швидко переміщати посуд будь-якого розміру, не побоюючись перекинути її, обпектися або втратити її місткість. Газові ж плити виготовляються в секційно-модульному виконанні - з гратами з чавуну і латуні, а значить під час їх експлуатації користувач відчуває постійну відповідальність за кожну поставлену каструлю.

Електрична плита позбавлена відкритого вогню на противагу газової, її «вогонь" не загасне з подувом вітру або при позиційному перемиканні потужності. У електроплиті тепло йде таким шляхом: нагрівальний елемент незалежних конфорок (найчастіше це спіральні Тени) - певні зони вручений поверхні - дно посуду. Такий ланцюжок несе в собі велику безпеку експлуатації, ніж у випадку з газовою плитою.
Обслуговування та чистка - далеко не останній фактор зручності користування плитою. Кожен день робота будь-якого місця громадського харчування закінчується упорядкуванням робочої зони, в даному випадку плити. І тут знову виграє електрична плита, особливо з цельноштампованной поверхнею. Вона легко піддається санітарно-профілактичним процедурам, дозволяючи зробити процес набагато ефективніше і швидше. Більш того, конструктивною особливістю багатьох моделей є спеціальна ємність для збору побічних продуктів якось жиру, масла або рідини.
Перераховані вище відмінності газової та електричної промислової плити є головними в їх виборі. Інші параметри - потужність, габарити, швидкість і діапазон температур нагрівання, система управління і т.д., можуть бути ідентичні або замінюватися аналогічними, і підбираються індивідуально.
Перед обладнанням «гарячого» цеху ресторану плитами важливо пам'ятати, що, в яких обсягах і в якому режимі Ви будете готувати на плиті, а також визначити для себе пріоритети в політиці управління рестораном (бюджет на сервіс і підтримку або якість і висока безпека робочих зон і інше.)
І останнє - купувати професійну техніку стоїть біля професіоналів, тобто великих виробників промислового устаткування повного циклу, які постачають свої вироби великим замовникам.