Стріт фуд сьогодні – не просто можливість швидкого перекусу між справами або після роботи, а й ціла індустрія приготування напоїв і страв у громадських місцях. Якщо точніше, стріт фуд – це той тип їжі, який вживається одразу після його приготування.
Актуальність таких закладів полягає у простоті та функціональності рецептів, які змінюються залежно від особливостей національної кухні, а також у можливості конкурування з ресторанами та кафетеріями, де термін приготування страв порівняно більший.
А в цій статті ми розповімо, яке буває обладнання для вуличної їжі, як правильно підібрати і купити його залежно від того, чим займатиметься ваш заклад.
Алгоритм роботи над відкриттям фастфудів (бургерні, точки шаурми, снек-бари) з DSTO
Якщо концепт вашого фастфуду має на увазі наявність повноцінного залу з посадковими місцями та розширеним меню, то після того, як ви визначилися з приміщенням для вашого закладу, неминучим постає питання його коректного зонування. Вже на цьому етапі ми як потенційний постачальник, з акцентом на комплексний підхід, пропонуємо починати взаємодію. Ми пропонуємо розробку дизайн-проекту приміщення, який включає візуалізацію та доопрацювання обраної вами стилістики, поділ приміщення на зону бару і зону посадкових місць. Окрім базових вузлів, у дизайн-проекті відображаються елементи декору, конструктивні особливості меблів. Це керівництво до дії для меблярів та будівельників, які виступатимуть у ролі підрядників. Так як приміщення фастфуду, як правило, невеликі, то і дизайн його коштує порівняно недорого, в середньому 10 000 грн.
Приклад реалізованого дизайну, кілька варіацій, представлених клієнту на вибір.
Після затвердження геометрії бару приступаємо до розміщення меблів та обладнання. Не забуваємо, що у затвердженій зоні обов'язково повинні бути підведення повітроводу та можливість встановлення витяжки, оскільки характерною особливістю таких закладів є відкритий процес приготування бургерів, шаурми, смаження у фритюрі тощо. Тому на витяжку в зоні бару та загалом вентиляцію всього приміщення потрібен особливий акцент. Розміри барної зони намагаємося робити такими, щоб отримати задню лінію тумб шириною min 700 мм із встановленим на них обладнанням (апарат шаурми, притискні грилі, фритюрниця, WOK) та передню лінію бару шириною min 700 мм із салатом-баром, столом збирання паніні, розливом напоїв, розрахунково-касовим вузлом. При цьому прохід між лініями має бути не менше ніж 900 мм.
Нижче представлено розроблену нами схему розміщення обладнання. У даному прикладі, крім бару, у клієнта є суміжне з баром приміщення кухні. Тому меню досить широке: на барі бургери, паніні, на кухні – суші та локшина. Але так чи інакше той же принцип, що й описаний вище: сформовано дві широкі лінії, задня та передня, з ергономічною відстанню між ними.
Тільки таким чином, вдумливо і ретельно опрацювавши проект і з погляду дизайну, і в плані розміщення обладнання, можна отримати його кошторис і планомірно реалізовувати. Інакше, якщо розглядати кожен вузол окремо, то необхідний, єдино правильний результат, складно буде уявити, а з незв'язаних між собою пазлів важко і довго збирати цілісну картинку.
Обладнання для приготування шаурми
Приготування шаурми, або ж шаверми, посідає одне з провідних місць у сучасному стріт фуді. Популярність такої страви стимулює відкриття нових точок, яким необхідно купити техніку, що забезпечуватиме відповідні правила та гігієнічні умови приготування їжі.
Залежно від того, якого типу ваша точка фаст фуда, може знадобитися обладнання для вуличної їжі у вигляді гриля, кавомашини, фритюрниці, мікрохвильовки для швидкого розігріву інгредієнтів і страв, піч для приготування листів лаваша, охолоджувальні ємності тощо.
Обладнання для вуличної їжі, наприклад, шаурми, складається з такої техніки:
- Апарат для приготування шаурми, оснащений вертлюгом для закріплення і прожарювання м’яса.
- Столи виробничі з нержавіючої сталі для оброблення та нарізання інгредієнтів.
- Мийні ванни (бажано подвійні) для очищення продуктів і рук кулінара.
- Холодильники для зберігання продуктів або холодильні шафи для заготовок.
- Шафи або скриньки для зберігання продуктів, яким не потрібен холод.
- Контейнери для розсипних інгредієнтів у вигляді спецій та інших.
- Блендери для замішування однорідного соусу для шаурми.
- Мініатюрна або промислова овочерізка (залежно від габаритів приміщення).
Доцільно розглянути і додаткове обладнання для шаурми. Сюди можна віднести шафки безпосередньо для зберігання начиння і приладів, робочого одягу, гачків (якщо недостатньо вільного місця), а також роздавальні столи і вентиляційні точки.
Ціна обладнання для шаурми варіюватиметься залежно від обраного типу обладнання. Чим воно складніше і функціональніше – тим вищою буде його вартість, яка залежить ще й від якості матеріалу виготовлення.
Яке обладнання варто купити для бургерної?
Обладнання для приготування гамбургерів є важливою частиною для будь-якої бургерної, без якого неможливо здійснити приготування цього виду стріт фуда.
Залежно від того, що саме пропонуватиме в меню ваш заклад, розгляньте й обов'язкову наявність додаткового обладнання для вуличної їжі. Не обійтися без холодильних камер із прозорим склом для зберігання напоїв, кавомашини для приготування кави, чаю та інших пристроїв, включно з касовим апаратом і меблями для відвідувачів.
Обладнання для вуличної їжі у вигляді гамбургерів і бургерів складається з:
- Бургерного преса для формування м'ясних котлет.
- М'ясорубки для подрібнення охолодженого м'яса до стану фаршу.
- Гриля для прискореного приготування м'ясних котлет.
- Поверхні для смаження для підрум'янювання вже готових заводських булочок.
- Овочерізки для подрібнення листів капусти без використання ручного ножа.
- Меблі для приготування бургерів та їхнє зберігання, наприклад, столи морозильні.
- Стаціонарний холодильник на кілька дверцят.
- Морозильна камера (якщо використовуються свіжозаморожені продукти).
- Мийні ванни, раковини для підтримання чистоти приміщення і продуктів.
Не обійтися в бургерній і без додаткового обладнання. Зверніть увагу на шафи з дверима, які можуть бути задіяні для зберігання продуктів, що не псуються без охолодження в холодильниках.
Ціна обладнання для бургерів буде також варіюватися залежно від його можливостей і обраних виробників. Перед тим, як купити обладнання для бургерної, визначтеся з тим, яку кількість клієнтів вона обслуговуватиме, якого типу гамбургери готуватимуть кухарі, і які додаткові страви будуть в меню.
Обладнання для приготування хотдогів і паніні
Обладнання для виробництва хот догів і паніні має не менш широкий асортимент, ніж для гамбургерів або шаурми.
Подібно до інших закладів, місце приготування паніні та хот догів теж потребує демонстраційного, холодильного та додаткового обладнання. Ми рекомендуємо звернути увагу на стенди холодильні з напоями, кавомашини та чайники, касові апарати тощо.
Устаткування для стріт фуда у вигляді паніні та хот догів представлено такими товарами:
- Апарат для приготування хот догів, який може бути універсальним або складатися з декількох видів техніки – для розігріву булочок і варіння сосисок.
- Гриль для обсмажування хліба і м'ясних продуктів.
- Столи з мийками для підтримання чистоти й порядку на робочому місці та промивання продуктів.
- Холодильники та шафи для зберігання продуктів, які швидко псуються (особливо актуально в літній час).
- Столи з нержавіючої сталі для нарізання, оброблення і рубки інгредієнтів і продуктів для паніні.
- Витяжки, що дають змогу усунути запахи приготування їжі та поліпшити циркуляцію повітря на кухні.
- Гастрономічні ємності (краще – з нержавійки) для зберігання заготовлених продуктів, приготування соусів.
Підбиваючи підсумки, необхідно зазначити, що без обладнання для вуличної їжі не існувало б самого стріт-фуда як явища і можливості швидко перекусити між навчанням або роботою. Техніка та інші деталі істотно дають змогу спростити і прискорити цей процес, скорочуючи термін приготування їжі для клієнтів.
А якщо вам потрібно спроєктувати приміщення для приготування вуличної їжі або купити техніку для кухні – звертайтеся в компанію DSTO!