Лінії роздачі є автономними модулями обладнання, розташованими поруч, які призначені для короткочасного зберігання їжі та напоїв за необхідної температури. Конфігурація і наповнення лінії роздачі залежить від типу закладу, його розмірів, місця розташування вхідних дверей, напрямку руху відвідувачів і персоналу. Грамотно складена лінія роздачі дає змогу обслуговувати більше клієнтів за менший проміжок часу. Вона може містити модулі холодильного, теплового та нейтрального обладнання з нержавіючої сталі, що дає змогу зберігати та подавати їжу та напої відповідної температури. Такі лінії роздачі зазвичай зустрічаються в ресторанах, кафе та їдальнях, де вони допомагають забезпечити швидке та якісне обслуговування клієнтів.
Основні переваги лінії самообслуговування
-
Швидкість обслуговування відвідувачів. Однією з головних переваг обладнання для роздачі їжі є швидкість обслуговування. Відвідувач самостійно обирає потрібну йому страву, бере тарілки і столові прибори, після чого розплачується на касі і сідає за столик. Швидке обслуговування не поступається точкам фастфуду, але при цьому забезпечує більше переваг.
-
Презентація готових страв. Елементи лінії роздачі спроєктовані таким чином, щоб ефективно демонструвати готові страви. Широкий вибір страв, можливість обирати порції за вагою та доступні ціни добре впливають на відвідувачів. Найчастіше на таці виявляється більше їжі, ніж відвідувачеві потрібно, а ціна на касі не набагато вища, ніж у ресторанах з обслуговуванням через офіціанта.
-
Висока пропускна здатність обладнання для роздачі їжі. Лінія роздачі орієнтована на самообслуговування, що виключає можливість затримки в обслуговуванні з боку персоналу. Відвідувач самостійно підходить до потрібного елементу лінії роздачі і бере те, що йому потрібно. Завдяки цьому лінії роздачі забезпечують високу пропускну здатність.
-
Варіативність елементів лінії роздачі. Устаткування для роздачі їжі з нержавійки пропонує відвідувачам широкий вибір страв у гарячому або холодному вигляді. Багатство вибору елементів дає змогу скомпонувати лінію будь-якої довжини і конфігурації. Для підтримки в гарячому вигляді готових супів, харчо, борщів використовують марміти перших страв, у конструкції яких передбачені нагрівальні конфорки.
-
Скорочення витрат на персонал. Однією з основних причин використання ліній самообслуговування є економія на персоналі. Замість того, щоб утримувати велику кількість офіціантів та інших працівників, які займаються обслуговуванням відвідувачів, можна встановити лінію роздачі та забезпечити швидке і якісне самообслуговування. Це значно знижує витрати на персонал і покращує фінансові показники бізнесу.
Конструктивні особливості ліній роздачі
- Марміти перших страв з нержавіючої сталі – відмінний вибір для тих, хто хоче зберегти температуру перших страв протягом тривалого часу. Марміти ДСТО відрізняються високою якістю і доступною ціною, купити їх можна на сайті компанії.
- Марміти других страв також представлені в асортименті ДСТО. Вони чудово підійдуть для роздачі гарячих страв, таких як м'ясо, риба або овочі. Купити марміти других страв у ДСТО – значить отримати якісний продукт за прийнятною ціною.
- Прилавки-вітрини охолоджувані з кубом ідеально підійдуть для зберігання і демонстрації готових страв і закусок. Купити охолоджувані прилавки-вітрини з нержавіючої сталі можна в компанії ДСТО, де представлений великий вибір моделей.
- Холодильні прилавки з нержавійки також є невід'ємною частиною обладнання для роздачі їжі. Купити холодильні прилавки можна у ДСТО, де є в наявності моделі різного розміру.
- Нейтральні елементи – це необхідний компонент у будь-якій кухні. Вони призначені для розміщення посуду, інструментів та інших необхідних предметів.
- Касове місце з нержавійки – важлива складова будь-якої лінії роздачі їжі. У ньому може бути встановлений касовий апарат і принтер чеків, що значно спрощує процес розрахунку за покупку.
- Прилавок для приладів і підносів – це не менш важливий компонент лінії роздачі їжі з нержавіючої сталі. Це місце, де відвідувачі можуть узяти прилади та підноси для їжі. Прилавок, виготовлений з нержавіючої сталі, забезпечує легкість у догляді та довговічність.

Як розрахувати лінію роздачі для кафе та їдальні?
- Враховуйте специфіку меню і масштаб закладу. Наприклад, є заклади громадського харчування, які орієнтовані на обслуговування великого потоку відвідувачів у короткий часовий інтервал – наприклад, їдальні державних підприємств і ВНЗ із чітко визначеним часом обіду, або ресторани швидкого харчування з піковим клієнтським навантаженням у вечірні години чи вихідні дні. У таких випадках традиційно слабкою ланкою закладу стають лінії роздачі з нержавіючої сталі, біля яких часто збираються черги з нетерплячих клієнтів, що бажають якомога швидше поїсти.
- Розрахуйте кількість посадкових місць у залі. Розрахунок лінії роздачі базується на кількості посадкових місць у залі. Насамперед потрібно визначити приблизне значення годинного обороту одного посадкового місця з урахуванням пікового завантаження (час ланчу або вихідний день). Зазвичай кількість посадок на одне місце за 60 хвилин становить від двох до чотирьох клієнтів, оскільки в середньому людина витрачає на прийом їжі від п'ятнадцяти до тридцяти хвилин.
- Розрахуйте пропускну здатність закладу. Знаючи значення обороту за годину одного посадкового місця, можна розрахувати пропускну спроможність закладу загалом. Так, якщо кафе розраховане на 150 відвідувачів, а оборот одного місця дорівнює 3, то пропускна спроможність закладу за годину дорівнюватиме 450 (150 місць * 3 чол/год).