Одне з наших улюблених завдань в роботі - це комплектація бару. Тут є, де розгулятися професіоналізму, дати волю креативу, застосувати виробничі напрацювання. Нещодавно в роботу надійшло відразу кілька барів. Це навіяло ідею освіжити і оновити інформацію на цю тему. Так як наповнення бару часто - видима частина інтер'єру, важливим є якість і правильність цього наповнення. Принципова відмінність барних меблів з нержавійки від докладних елементів кухні - її закрита конструкція, так як потрібно використовувати місце зберігання раціонально і по максимуму, при цьому дотримуватися завдання приховати від очей відвідувача непотрібні деталі робочого циклу. Тому комплектація, крім барних станцій, ґрунтується на тумбах: тумба для кавомашини, тумба з мийкою, тумба для холодильників і під посудомийку - все з дверима, все з зашивками, все з максимумом полиць і ящиків. Визначивши принципово зональність барних операцій, приступаємо до створення конструкції.
Тумба для кавомашини
Особливу увагу слід звернути на посилення стільниці, так як кавоварка - штука нелегка, навантаження на тумбу неабияке. У стільниці тумбочки під кавомашину передбачаємо отвір для дроту кавоварки. Знизу під стільницею - ящик для макухи з валиком для вибивання холдера. Ще нижче - бутлі з водою. Під них так само потрібно правильно розрахувати розмір відсіку, щоб помістилася кратна їх кількість. Часом в розмірі відсіку не вистачає сантиметра тільки тому, що на етапі проектування виробник це не врахував. Якщо ж кавоварка підключена до центрального водопостачання, в рамці якого передбачена фільтрація води, тоді відсік, що під ящиком, можна застосувати для зберігання кави, молока, іншого витратника.
Тумби з нержавійки з відсіками під обладнання
Часто під стільницею тумб потрібно розмістити обладнання таке, як холодильник, морозильник, посудомийку, льодогенератор. Тоді в зоні під обладнанням не ставимо підсилювач спереду, а розміщуємо його по задній стінці у вигляді куточків. Або ж збільшуємо висоту лінії меблів, якщо це допустимо. Бувають випадки, що піднімати бар вище не можна, а обладнання такої висоти, коли недостатньо просто прибрати фальш-планку. Тоді ми зменшуємо висоту стільниці в місці установки обладнання. Це складно конструктивно і дорого в собівартості, але це рішення.
Тумби з нержавіючої сталі з мийкою
На барі мийка має допоміжне значення. Вона робиться невелика, неакцентна. Або вона входить до складу барної станції, або робимо окрему тумбу з мийкою. Біля мийки спереду може розміщуватися майданчик для нарізки з вкладної дошки ПВХ. Під мийкою завжди сміттєвий ящик висувний або викотний. Крім цього, можна передбачити тут же місце зберігання чистого або брудного посуду безпосередньо в касетах від використовуваної посудомийної машини. Касета може зберігатися або на напрямних, або у висувному ящику. На стандартну висоту тумби поміститься три рівні.

Бари - це завжди цікаве і насичене завдання. Тут немає писаних правил. Є тільки вектор логіки. Вникаючи ж в кожен проект індивідуально залишається тільки відкриватися для нових ідей, рішень, труднощів. Тим і цінний набутий у процесі досвід.