Обладнання для їдалень: що в наявності

Обладнання для їдалень: що в наявності DSTO
Їдальні були і залишаються найбільш затребуваним та демократичним форматом закладів у сфері громадського харчування. Незалежно від того, яким буде дизайн залу та наскільки великий буде асортимент страв, обов'язкові складові закладів цього типу залишаються незмінними.
  • помірна вартість страв;
  • комплексне харчування;
  • швидкість обслуговування.

Чи буде торгівля в їдальні жвавою і безперервною, чи відкритий заклад перетвориться на чергову сумну точку громадського харчування? Це залежить від формату обслуговування, технологічних процесів, оформлення інтер'єру, місця розташування, маркетингу та ще безлічі факторів, жоден з яких, втім, не може зрівнятися за значимістю з правильним вибором якісного та продуктивного обладнання для кухні.



Що залежить від правильного вибору обладнання
Професійне обладнання для їдальні — наріжний камінь, який закладається в основу будь-якого нового бізнесу у сфері громадського харчування. Головна відмінність їдальні від інших доступних закладів — це можливість купити повноцінне харчування. Жодні фаст-фуди або інші точки вуличної торгівлі не можуть запропонувати користувачам гарячу рідку їжу. Їжа тут готуватиметься масово і весь робочий день, на відміну від ресторанів, де має місце порційне приготування страв на замовлення.

Це означає, що й обладнання для шкільної їдальні або закладів іншого формату потрібно купити в широкому асортименті:
  • професійне теплове;
  • холодильне;
  • електромеханічне;
  • посудомийне.
Весь комплекс забезпечуватиме безперервну життєдіяльність на кухні. Якісне, надійне та безвідмовне оснащення прийме на себе основне навантаження.

Сьогодні не проблема вигідно купити обладнання для шкільної чи будь-якої іншої їдальні, підбираючи пароконвектомати, котли, овочерізки, м'ясорубки, холодильні шафи та посудомийні машини під свої індивідуальні потреби. В ідеалі, в одній компанії можна буде замовити відразу все, включаючи незамінні вироби з нержавіючої сталі - мийні ванни, навісні полиці, прилавки і т.д.

Професійна виробнича компанія Dsto наприклад пропонує комплексні рішення, що називається ”під ключ”. Обладнання для їдальні підбирається, виходячи з потреб певного підприємства громадського харчування, враховується:
  • кількість посадочних місць;
  • меню;
  • щоденний потік відвідувачів;
  • специфіка технологічних процесів приготування;
  • виробнича програма;
  • особливості закладу (національна кухня тощо).

Усі ці фактори вплинуть на коригування списку необхідного обладнання. Розглянемо, яке обладнання має бути для типового закладу громадського харчування у форматі їдальні.


Пароконвектомат для їдальні — оптимальний вибір для сучасних закладів громадського харчування.
Електричний пароконвектомат - обладнання, що мають пристойну вартість, але величезна його перевага полягає в тому, що ціна окупається досить швидко, завдяки:
  • високої продуктивності;
  • універсальність;
  • багатофункціональність;
  • дотримання високих стандартів якості;
  • довговічності.

Це професійне обладнання для шкільної їдальні високо цінується не лише за якість приготування їжі та можливість економити час та місце на кухні, але й за обробку продуктів таким чином, що поживні речовини та вітаміни зберігаються в їжі значно краще, ніж за інших видів теплової обробки.

Інші переваги пароконвектомату:
  • універсальність, за рахунок підтримки великої кількості режимів;
  • зниження втрат ваги продуктів (у випадку з м'ясом, наприклад, парозволоження зводить до мінімуму втрати і при цьому дозволяє досягати ніжнішої консистенції продуктів, те ж саме стосується і риби — делікатного продукту, що вимагає особливого поводження);
  • збереження поживних речовин (та натурального кольору) овочів;
  • рівномірне пропікання випічки за рахунок конвекції;
  • висока швидкість регенерації охолоджених страв без втрати аромату та соковитості;
  • можливість швидко розігрівати заздалегідь підготовлені охолоджені продукти;
  • можливість приготування страв, аналогічних смаженим у фритюрі, але без олії, тобто корисних та безпечних;
  • можливість розширити асортименти страв.

У шкільній їдальні пароконвектомат з успіхом замінить кілька видів теплового обладнання та дозволить готувати на пару, пекти, смажити, бланшувати та виконувати інші роботи, поєднуючи дві технології обробки їжі – пару та конвекцію.



Варильні котли для їдальні
Травочні котли – доцільне рішення для масштабного виробництва їжі, де звичайні каструлі не мають шансів упоратися з навантаженням. Рішення купити варильний котел для шкільної їдальні оптимізує виробничі процеси та дозволить готувати супи, каші, всілякі другі страви, компоти, киселі, соуси, підігрівати воду тощо.
Промислова техніка виготовляється з нержавіючої харчової сталі, яка не окислюється, не схильна до корозії і абсолютно стійка до впливу високих температур. Об'єм харчових котлів варіюється широко, можна купити компактну модуль на 60 літрів, а можна і значний агрегат на 300-400. Для шкільних їдалень зазвичай замовляють котли не менше 160 літрів.
Серед сучасних моделей, функціональних, але досить простих та в експлуатації, є відмінні варіанти з мішалками. Варильна ємність, оснащена спеціальним механізмом, забезпечує рівномірне перемішування страви та дозволяє домагатися різної консистенції, що оптимально для приготування пюре та замішування тіста.

Овочерізки для їдальні
Їдальня з високою прохідністю ніяк не зможе обійтися без промислової електричної овочерізки, яка за лічені хвилини наріже продукти акуратними частинами, скибочками чи кубиками. Цей же агрегат за необхідності перетворить овочі на стружку, виконуючи функції терки, зіб'є сир в однорідну масу і виконає інші завдання.

Електрична овочерізка для їдалень дозволяє:
  • збільшити продуктивність підприємства;
  • звести до мінімуму ручну працю (і небезпеку травмування на виробництві);
  • виконати якісне нарізування, різноманітне за формою;
  • мінімізувати кількість відходів;
  • дотриматися санітарних норм.
Сучасні моделі овочерізок оснащуються різними типами ріжучих дисків, що робить їх функціональними агрегатами. Гідний запас потужності дозволить підтримувати стабільний темп роботи та справлятися з інтенсивним навантаженням. У тандемі з овочерізкою чудово працюватимуть картоплечистка та протирочна машина.


Посудомийна машина для їдальні
Якісні посудомийні машини багато в чому визначають злагодженість їдальні. Функціональна техніка дозволяє автоматизувати та спростити важливі виробничі процеси. Залежно від спеціалізації закладу та кількості посуду можна вибрати професійні машинки різних типів:
  • фронтальні;
  • купольні;
  • конвеєрні.

Головні переваги сучасних агрегатів такі:
  • економічність - здатність у короткий період, мінімізуючи витрату води та електроенергії, впоратися з великою кількістю брудного посуду;
  • продуктивність - обладнання здатне працювати без перерви протягом усієї робочої зміни або кількох поспіль;
  • варіативність циклів - іноді цикл короткий може становити лише кілька хвилин;
  • легкість в експлуатації та обслуговуванні.

Широкий асортимент моделей дає можливість підібрати та купити обладнання з урахуванням специфіки закладу. Конструкції виготовляються з довговічної нержавіючої сталі, що не потребує специфічного специфічного догляду.


М'ясорубка для їдалень
Промислова м'ясорубка - один з найкорисніших приладів у кухонній зоні їдальні, здатне переробляти потрібні обсяги продуктів в однорідний фарш за лічені секунди. Професійна м'ясорубка полегшує роботу кухарям та оптимізує робочі процеси. Оптимальний варіант підбирається за:
  • технічним характеристикам;
  • функціональним можливостям;
  • типу подачі м'яса;
  • комплектації;
  • способу розташування тощо.

Крім перемелювання та подрібнення великих обсягів продуктів, електрична м'ясорубка справляється також з набиванням ковбас та сосисок, здійснюється вторинну переробку котлетної маси, допомагає за допомогою спеціальних насадок готувати макаронні вироби та навіть вичавлювати сік.