У багатьох сферах є необхідність застосування обладнання, яке б зберігало свої властивості при будь-яких виробничих операціях. Воно повинно бути виготовлено з матеріалів з відповідними характеристиками. Одним з таких є нержавіюча сталь. Її основний компонент - це залізо, яке саме по собі вкрай нестійке до корозії. Необхідні властивості сплав отримує за допомогою додавання хрому та інших елементів. В результаті оксидна плівка, що утворюється на поверхні виробу, захищає його від зовнішнього впливу. Компанія DSTO використовує у виробництві професійного обладнання різні марки харчової нержавіючої сталі. Їх правильний вибір забезпечує надійність і функціональність готових виробів.
Системи маркування різних видів сталі
Нержавіюча сталь буває декількох типів. Одні її види не ушкоджуються при зовнішньому впливі при звичайних умовах (більше 13% хрому). Якщо вміст хрому підвищується, то, відповідно, підвищується і стійкість матеріалу. Залежно від виду та кількості додаткових елементів, розрізняють коррозиестойкие, жаростійкі і жароміцні стали.
Американським інститутом сталі і сплавів була розроблена і запропонована група стандартів AISI, яка використовується в багатьох країнах. В інших системах аналогічні за складом і властивостями сплави можуть мати інше маркування.
Крім літерного позначення, в системі AISI використовуються і цифри. Якщо мова йде про вуглецевих і легованих сталях, то цифр буде чотири. При позначеннін ержавіючих сталей в маркуванні використовуються тільки три цифри, іноді одна, дві або більше букв. Перша цифра - цеклас сталі. 2ХХ або 3хх вказують на те, що аустенітна нержавіюча сталь, а 4хх - ферритна або мартенситна.
Характеристики марок нержавіючої сталі серії 200
При виготовленні різного професійного обладнання для медицини, громадського харчування, харчової промисловості та інших видів виробництва застосовується сталь 200-й серії. При її виготовленні до основного складу додаються хром, марганець і нікель. За рахунок їх високого вмісту матеріал демонструє відмінну стійкість не тільки в звичайних, але і в екстремальних умовах (високі температури, кислоти, луги та ін.).
Ми застосовуємо сталь марки AISI 201 для виготовлення робочих поверхонь кухонних і обробних столів, елементів ліній роздач для громадського харчування та іншого нейтрального обладнання. Переваги матеріалу полягають в наступному:
- економічність, так як сталь марки 201 коштує дешевше аналогів з такими ж властивостями 300-й серії. Це позитивно впливає на вартість готової продукції;
- відмінна формовка (холодне волочіння, гнучка, витяжка, скручування) і зварюваність (будь-якими традиційними методами), що дозволяють реалізувати проекти будь-якої складності;
- довговічність, яка проявляється у високій стійкості до механічних впливів, але навіть при появі подряпин і вм'ятин обладнання залишається придатним до експлуатації (на відміну, наприклад, від оцинкованого або емальованого);
- хороша стійкість до помірно агресивних речовин, які часто використовуються при роботі на кухнях, в лабораторіях, різних виробничих цехах тощо.
Застосування стали серії AISI 201 в харчовій промисловості обумовлено відповідними санітарно-епідеміологічними висновками. З неї, крім професійного обладнання, виготовляють різні кухонне приладдя, баки для зберігання води, побутових відходів, деякі види медичних інструментів і багато іншого. Такими ж властивостями володіє і сталь даної серії марки AISI 202.
Харчова сталь типу 300: основні характеристики
Сталь 300-й серії є однією з найбільш затребуваних при виготовленні різного оснащення. Властивості, що роблять матеріал придатним для використання в різних сферах, забезпечують добавки вуглецю, нікелю, хрому і титану. Характеристики сплаву змінюються в залежності від кількості добавок. Різні марки нержавійки серії 300 відрізняються такими властивостями:
- AISI 304: несприйнятливість до окислення дозволяють застосовувати матеріал в харчопромі, закладах громадського харчування і медицині;
- AISI 316: матеріал з ще більшою, ніж у сталі марки 304, стійкістю до корозії. Такі властивості матеріалу забезпечені за рахунок добавки 2% молібдену;
- AISI 316Т: буква Т в маркуванні вказує на наявність титану в складі сплаву. Він збільшує стійкість матеріалу до впливу температур, сольових та інших їдких розчинів;
- AISI 321: матеріал застосовується при виготовленні теплового обладнання, так як завдяки підвищеному вмісту титану поряд з хромом і нікелем витримує нагрівання до 800 ° С без зміни своїх фізичних властивостей і експлуатаційних характеристик.
Вироби зі сталі 300 марки мають гладку поверхню, яка добре полірується і зберігає свій зовнішній вигляд навіть після багатьох років експлуатації. Матеріал можна мити і дезінфікувати практично будь-якими, навіть агресивними засобами.
Сталь серії 400: жаростійкість і стійкість до механічних впливів
Стали серії 400 - це ферритні хромисті корозійні стали загального застосування. При виготовленні професійного кухонного обладнання компанією DSTO найчастіше використовується нержавіюча харчова сталь марки AISI 430. Вона володіє такими властивостями:
- висока міцність, що дозволяє застосовувати її для виготовлення каркасів столів, візків, шаф та ін., на які припадають значні навантаження;
- відмінна опорність корозії, в тому числі і в атмосфері, яка забезпечується за рахунок високого вмісту хрому. Такі характеристики важливі для професійної кухні, медицини та інших галузей не тільки тому, що обладнання довго збереже свій бездоганний вигляд в несприятливому середовищі, але і не буде змінювати склад речовин, з якими стикається, через відсутність взаємодії з ними;
- простота в обробці, завдяки чому шляхом витяжки, штампування, перфорації і іншим процесам можна виготовляти вироби найрізноманітніших, в тому числі і складних, форм.
Крім професійної кухні (мийка, розфасовка, обробка, подрібнення, приготування, заморожування, зберігання та ін.), Вироби з нержавійки серії 400 застосовують і в інших суміжних галузях, наприклад, у виноробстві, м'ясної і молочної промисловості.
Ще одна відмітна характеристика сплавів серії 400 - незначне розширення при нагріванні, висока теплопровідність. Деталі з цього матеріалу часто використовуються при монтажі різних охолоджувальних систем, в тому числі і харчових резервуарів. Оскільки складові частини таких конструкцій при нагріванні і охолодженні свої розміри змінюють лише незначно, то це виключає пошкодження трубопроводів і витік робочих рідин в ємності з продуктами. Оскільки сталь марки AISI 430 має високу стійкість до впливу газів і продуктів горіння, що утворюються при повному і неповному згорянні палива, то матеріал застосовується при виготовленні корпусів і інших елементів різних димоходів, витяжних коробів і парасольок, витяжок тощо.
Також у виробництві використовується і сталь AISI 410, яка володіє високою ударною в'язкістю, жаростійкістю і не сприйнятлива до впливу агресивних середовищ. Вона відмінно підходить для виготовлення ножів і інших ріжучих інструментів, деталей котлів, кріплень, теплових фільтрів, різної кухонного начиння.
Вибір обладнання від компанії DSTO
Компанія DSTO пропонує широкий вибір обладнання власного виробництва з харчової нержавіючої сталі різних марок. У нас можна купити такі види товарів:
- нейтральне обладнання (мийки, столи, шпильки, шафи, візки та ін.);
- холодильне обладнання (столи, вітрини, салат-бари);
- наповнення для барів (станції барменів, бази під кавоварки, фреш-станції, бокалонакопичувачі та ін.);
- лінії роздачі (теплові та холодильні вітрини, марміти, прилавки та ін.).
Устаткування з нержавійки має низку переваг:
- довговічність і надійність, так як міцність металу надають за допомогою різних добавок;
- простий в догляд, в тому числі і ретельна дезінфекція;
- привабливий зовнішній вигляд;
- безпеку, так як метал при взаємодії практично з будь-якими речовинами не вступає з ними в реакцію.
Також у нас можна замовити різні нестандартні вироби - перила для сходів, унітази з нержавійки, рукомийники, відбійники, різні баки та ін. Ми використовуємо тільки високоякісну нержавіючу сталь кращих марок і сучасне обладнання.