Їдальня - заклад, в якому виробничі процеси поставлені на потік, і це дає виграш за собівартістю, продуктивністю та популярністю у відвідувачів. Щоб така концепція працювала, необхідно придбати обладнання для їдальні, яке забезпечуватиме автоматизацію технологічних процесів, спростить роботу персоналу та зробить перебування клієнтів комфортним. Як правильно підібрати таку техніку та меблі?

Що таке обладнання для їдальні?
Для нормальної роботи точки комунального харчування знадобиться особливий комплекс пристроїв, які дозволяють готувати їжу на задану кількість відвідувачів. У шкільних, заводських, відомчих та інших їдалень таке обладнання виконує такі функції:
- приймання та зберігання сировини та напівфабрикатів;
- виробничі процеси приготування їжі (розробка м'яса, риби, нарізка, теплова обробка, сервірування та ін.);
- автоматизація робочих процесів (чистка овочів, нарізка, приготування пюре, фаршу та ін.);
- допоміжні функції (зберігання чистого та брудного посуду, миття інвентарю, вентиляція приміщення);
- тимчасове зберігання та роздача готових страв;
- сантехнічні прилади для персоналу та відвідувачів;
- спеціалізовані меблі.
Підбір обладнання для їдалень здійснюється залежно від її концепції та може змінюватись для різних типів закладів. Найбільш широкий перелік техніки та меблів знадобиться для точки, що працює на сировині, причому на великих об'єктах з великою кількістю відвідувачів можуть облаштовуватися не просто лінії гарячої або холодної обробки сировини, а й окремі цехи. Більш компактною та менш бюджетною є комплектація їдальні, що працює на напівфабрикатах, а буфет-роздавальна вимагає ще меншого асортименту виробів для харчоблоку та торгового залу.
Яке буває обладнання для їдальні?
Залежно від місця розміщення у закладі професійне обладнання ділиться на три великі групи:
- лінія роздачі харчування - використовуються у торговому залі для прискорення процесів самообслуговування відвідувачів, якщо це передбачено концепцією шкільної їдальні чи іншого закладу громадського харчування;
- металеві меблі та нейтральні елементи для обідньої зали, які не тільки виконують утилітарну функцію, а й відповідають дизайнерській ідеї приміщення;
- обладнання для кухні з нержавіючої сталі є меблі, техніку, сантехніку та інші вироби, які використовуються в процесах приймання, складування сировини, приготування їжі та її зберігання.
Незважаючи на різноманітність видів техніки, металевих меблів та сантехніки для харчової промисловості, власник закладу може оптимізувати витрати, підібравши вироби під свої вимоги.
Що потрібно враховувати при виборі обладнання для їдалень?
Організація їдальні вимагає значного обсягу інвестицій, тому при комплектації харчоблоку та торгового залу важливо правильно розподілити бюджет та раціонально підібрати техніку для закладу. При цьому обладнання для їдалень підбирається з урахуванням наступних моментів:
- концепція закладу: наприклад, у їдальнях самообслуговування у торговому залі має бути виділено місце під лінію роздачі та кілька касових апаратів;
- асортимент: обладнання підбирається під процеси виробництва їжі та ті категорії (основні та допоміжні) страв, які ви запропонуєте клієнтам;
- пропускна спроможність у години пік: від цього залежить не лише кількість столиків, а й довжина лінії роздачі, ємність пароконвектоматів, кількість мийок та ін.;
- площа харчоблоку, особливо кухні, в якій має знайтися місце для техніки, столів для оброблення м'яса та інших продуктів, для зберігання сировини та готової їжі та для самого персоналу;
- якість та довговічність виробів — у цьому блоці характеристик враховується все, починаючи від вибору матеріалів та завершуючи конструктивними особливостями, ергономікою, безпекою, гігієною та іншими факторами.
Виготовляється якісне обладнання для їдальні з нержавіючої сталі, що дозволяє максимально продовжити термін експлуатації. Такі вироби:
- не іржавіють при контакті з водою та широким спектром інших агресивних речовин, наприклад, солоних водних розсолів або кислот, що містяться в соках та маринадах;
- стильно та нейтрально виглядають у будь-якому інтер'єрі;
- не накопичують забруднення та легко відмиваються;
- відрізняються стійкістю до механічних та термічних навантажень;
- можуть підбиратись під різні фінансові можливості.
Корозійна стійкість забезпечується за рахунок легування сталі хромом, нікелем та іншими компонентами, але в різних марках їх зміст може відрізнятись, що впливає на вартість. Це дає можливість підбирати нержавіючу сталь під різні бюджети. Наприклад, сталь AISI 304 відрізняється стійкістю не тільки у вологих середовищах, але і при короткочасному підвищенні температури, що важливо для теплового обладнання та витяжок над ним. Дешевша марка AISI 201 (у якій менше дорогих хрому і, особливо, нікелю) також добре витримує вплив вологи, але не має жароміцних властивостей. У деяких випадках для зниження ціни виробу або їх окремі елементи (наприклад, полиці стелажів) можуть бути виготовлені з оцинкованої вуглецевої сталі. Це рішення виправдане за обмеженого бюджету.
Які види обладнання для їдалень бувають?
Залежно від особливостей використання у робочих процесах виділяють наступне обладнання для їдальні:
- теплове - використовується для термічної обробки сировини та напівфабрикатів (спеціалізовані сковороди, плити, печі, шафи, теплові столи та ін.);
- холодильне - застосовується для зберігання продуктів, що швидко псуються (морозильні та холодильні шафи), для їх обробки (столи з охолодженням) або презентації (вітрини);
- виробниче - використовується в процесах приготування їжі (м'ясорубки, овочерізки та ін.);
- допоміжне - забезпечує ефективність робочих процесів (мийки, стелажі, скрині для сипких компонентів);
- нейтральне - забезпечує комфорт персоналу та відвідувачів (підставки під обладнання, полиці навісні, стенди для підносів);
- металеві меблі та сантехніка - виготовляються з нержавіючої сталі з метою забезпечення довговічності, зручності експлуатації, простоти догляду та дотримання санітарних вимог.
З погляду конструктивних особливостей все устаткування точок комунального харчування можна розділити такі типи:
- немеханічне - невимогливо у догляді та експлуатації, в деяких випадках може підключатися до системи водопостачання, каналізації або вентиляції;
- механічне - має рухомі частини, що дещо ускладнює обслуговування, але розширює функціонал;
- електромеханічне - приводиться в дію від мережі та використовується для збільшення продуктивності, полегшення роботи персоналу, наприклад, для нарізування овочів;
- спеціалізоване – проектується для особливих температурних та інших процесів обробки продуктів (наприклад, теплові чи холодильні столи, автоклави та ін.).
Підбір різних категорій обладнання до закладу громадського харчування здійснюється з урахуванням асортименту страв, кількості відвідувачів та персоналу, режиму обслуговування в час пік та інших особливостей. Для їдалень з різною пропускною спроможністю компанія DSTO запропонує оптимальний вибір надійної техніки, яка ідеально підійде вашому бізнесу як з точки зору функціоналу, так і з позиції економії бюджету.
Яке придбати обладнання для шкільної їдальні?
Зазвичай шкільна їдальня є великим закладом, розрахованим на 200 і більше посадкових місць. Вона розміщується безпосередньо в школі або окремій будівлі і займає кілька приміщень, які необхідно оснастити обладнанням, меблями та іншими пристроями. Для закладів, які працюють на сировину, передбачається наступний вибір обладнання в залежності від специфіки приміщення:
- комора для продуктів оснащується візками та іншою технікою для перевезення сировини, а також скриньками, стелажами та більш складною холодильною/морозильною технікою для її зберігання;
- виробничі приміщення (м'ясорибний, овочевий цех, холодний та гарячий цехи, приміщення для нарізки хліба) комплектуються тепловою, холодильною технікою, обробними столами, електромеханічним обладнанням, допоміжними виробами, наприклад витяжкою, полицями або тумбами під пароконвектомати;
- мийна кухонного та столового посуду з мийками та стелажами для сушіння та зберігання (часто поєднується з сервізною);
- камера відходів комплектується нержавіючими баками;
- обідній зал часто включає лінію самообслуговування, а також стелажі для збирання брудного посуду, столи, металеві умивальники та ін.;
- службові приміщення комплектуються залежно від специфіки конкретного закладу та часто мають санвузли, шафи для спецодягу, інші спеціалізовані меблі.
У деяких випадках перераховані вище підрозділи можуть об'єднуватися в одному приміщенні. При цьому важливо розділити його на функціональні зони за допомогою стелажів, перегородок або інших пристроїв, щоб забезпечити комфорт персоналу та ефективність роботи підприємства. Скільки коштує обладнання для громадського харчування, залежить не тільки від його виду та розподілу по функціональних групах, а й від розмірів, конструктивних особливостей та матеріалів. Краще замовити таку техніку на виробництві, що гарантує відсутність націнок посередників та забезпечить максимально можливий вибір виробів, а також опцію виготовлення на замовлення.
Де можна придбати найкраще обладнання для їдальні в Україні?
Компанія DSTO пропонує купити нержавіюче обладнання для їдалень, ресторанів, кафетеріїв та інших закладів. Ми проектуємо та виробляємо такі вироби, враховуючи вимоги професіоналів та наш багатий досвід роботи із замовниками із громадського харчування.
Переваги замовлення обладнання в DSTO:
- великий вибір готового обладнання на харківському та київському складах, тобто можливість отримати товар одразу після оплати замовлення;
- виготовлення продукції за особливими вимогами клієнта (термін від 15 днів, залежно від складності робіт);
- комплексне постачання техніки, наприклад, комплектація харчоблоку нашим обладнанням;
- консультації щодо підбору техніки на кухню або обідній зал;
- гарантія якості, підкріплена дотриманням технологій виробництва та вибором найкращих матеріалів.
Замовити обладнання для громадського харчування ви можете через каталог або звернувшись безпосередньо до нашого менеджера.