Основні характеристики промислових електроплит
Від того, наскільки буде правильно підібрано технологічне обладнання, багато в чому залежить робота всієї кухні. Наприклад, якщо продуктивності електричних плит буде недостатньо для обслуговування великого потоку відвідувачів, то тут же виникнуть затримки з виконанням замовлень і проявиться невдоволення клієнтів. Потужність великих плит, встановлених на кухні маленьких ресторанів і кафе, залишиться незатребуваною, а перевитрата електроенергії призведе до невиправданих витрат. Тому в процесі вибору оснащення потрібно врахувати багато чинників. Найкраще це питання, звичайно ж, довірити фахівцям, але іноді знання навіть загальних параметрів може допомогти зробити правильний вибір.Професійні електроплити класифікують за багатьма ознаками. Вони випускаються таких видів:
настільні: електричні плити для кафе мають компактні розміри і можуть бути встановлені на будь-якій рівній поверхні. Вони підійдуть для ресторанів з невеликим потоком клієнтом, для вуличних кафе, фудкорти, точок реалізації фастфуду та ін. Купити професійні плити такого типу можна недорого. Крім того, вони відрізняються невеликим споживанням електроенергії;
на підлогу: в цілому габарити такого обладнання досить значні, але також розмір підлогових промислових електроплит залежить від кількості конфорок і їх конфігурації. При покупці підлогової електричної плити потрібно розглянути можливість її інтеграції в виробничу лінію.
За типом монтажу електроплити бувають окремо стоять, прістеннимі або модульними. Вибір залежить від особливостей організації робочого простору на кухні, пристрої системи вентиляції, розташування витяжок та інших факторів. Також при виборі слід врахувати висоту, довжину і глибину обладнання. Наприклад, дві 4-конфорочних промислових електроплити можуть мати абсолютно різну конфігурацію.
Важливим фактором, що впливає на вибір оснащення, є вид конфорок. Вони бувають такої форми:
круглі: традиційна форма, яка дозволяє мінімізувати тепловтрати. Конфорки на таких електричних плитах практично повністю закриваються посудом. Але при цьому доведеться підбирати каструлі, щоб діаметр їх дна відповідав діаметру дна посуду;
прямокутні або квадратні: конфорками такого типу, як правило, оснащуються габаритні промислові електроплити, на яких використовується посуд великого розміру;
поверхні з індивідуальними зонами нагріву: на такій плиті можна безперешкодно пересувати посуд будь-якого розміру, так як поверхня є ідеально рівною.
Конфорки виготовляються з чавуну, склокераміки та інших матеріалів, а також відрізняються потужністю. Останнім часом популярністю користуються індукційні електроплити, на яких зона нагріву визначається автоматично в залежності від розміру посуду. Таке обладнання зарекомендувало себе як дуже енергоефективне і безпечне (поверхню плити не нагрівається).
Додаткові опції промислових електричних плит
Особливість промислового обладнання - його висока функціональність. Електричні плити також забезпечуються додатковими функціями, а їх конструкцією може передбачатися використання допоміжного обладнання. Якщо ви плануєте купити електричну плиту для ресторану, то зверніть увагу на наявність таких особливостей:духову шафу: наявність духовки набагато підвищує функціональність електричної плити. Адже тоді обладнання можна буде використовувати не тільки для варіння, смаження і гасіння продуктів, але і для виробництва випічки, запікання м'яса, риби і овочів, відновлення і готування напівфабрикатів та ін. При покупці потрібно звернути увагу на наявність таких опцій, як конвекція і парогенератор . Крім того, якщо купити професійну електроплиту з духовкою, то можна значно заощадити простір;
шафи для зберігання: якщо у вас на кухні використовуються пароконвектомати або звичайні газові або електричні духові шафи, то, звичайно ж, не варто витрачати додаткові кошти на покупку промислової плити з духовкою. Тоді краще віддати перевагу моделям з шафами для зберігання під поверхнями для приготування їжі. Зазвичай вони відрізняються досить значною місткістю, що дуже до речі на кухні, де в роботі використовується велика кількість всілякої посуду та іншого начиння. Іноді замість шафи під вручений поверхню можуть бути звичайні полки. Якщо промислова електроплита має 6 і більше конфорок, тобто велику робочу поверхню, то духовка може займати тільки половину простору під нею, а друга обладнується як шафа для зберігання;
наявність терморегуляторів: як правило, всі сучасні моделі електричних професійних плит забезпечуються таким обладнанням, яке дозволяє точно регулювати температуру конфорок і духовки;
опорна балка: прикріплюється у вигляді полиці до передньої панелі плити. На ній дуже зручно розміщувати вже готові страви або продукти, які очікують своєї черги на приготування. Крім того, вони обмежують контакт кухарів з розпеченої поверхнею плит;
можливість монтажу додаткового обладнання: полки для зберігання посуду, грилі-саламандер або інші прилади можна закріпити у передній панелі електричних професійних плит.
Купуючи плиту для їдальні або ресторану, важливо врахувати її потужність і продуктивність. Як самі плити в цілому відрізняються за такими характеристиками, так і кожна конфорка може мати свої показники потужності.